
(Persbericht) Op 7 mei jl. heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten 2015 uitgereikt aan de Zinneke Parade. De laureaat ontvangt een bedrag van 10.000 euro. De jury is onder deindruk van de multidisciplinariteit van de Zinneke Parade en honoreert de inspanningen om via samenwerkingover alle grenzen heen een kwalitatief hoogstaand artistiek product af te leveren.
Een mengelmoes van leeftijd, afkomst, taal, sociale positie en culturele identiteit zijn de ingrediënten van de collectieve dynamiek waarmee de Zinneke Parade zowel maatschappelijk als artistiek een meerwaarde creëert in de complexe leefwereld van Brussel. Gemeenschapsvorming door kunstbeoefening, ofwel samen kunst maken, is een kernwaarde van amateurkunst. Daarom wil de jury niet enkel de mensen van de organisatie, maar ook de vele honderden vrijwilligers/kunstenaars van de Zinneke Parade in de spotlight plaatsen.
De Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten 2015 werd uitgereikt tijdens het slotevenement van de Week van de Amateurkunsten in Bozar. Myriam Stoffen, directrice Zinneke Parade: “De Cultuurprijs komt als een volstrekte verrassing, pal in de laatste rechte lijn van onze 9e editie. Wat ons betreft gaat de prijs naar de vele honderden partners, kunstenaars en deelnemers die zich met hart en ziel inzetten voor een cultuur van samenwerking. Het is een hart onder de riem, zeker in deze woelige tijden waarin de kunst van confrontatie met het verschil meer dan ooit hoog op de agenda staat.”
“Als geen ander slaagt de Zinneke Parade erin keer op keer vele honderden mensen samen te brengen. Over alle verschillen heen en met tonnen verbeelding maken ze samen kunst en zijn ze creatief solidair.”: verduidelijkt Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel.
De Zinneke Parade bestaat al sedert 2000. Dit spektakel is toe aan zijn negende editie en lokt duizenden mensen van binnen en buiten de hoofdstad. Deelnemers komen samen in zinnodes: groepen uit verschillende Brusselse buurten, verenigingen, scholen, instellingen, ateliers, jeugdhuizen, culturele centra, muziek- en dansgroepen. Een zinnode werkt anderhalf jaar samen aan de creatie van een artistiek project rond het thema van de parade. Doorheen een proces van een jaar ontwikkelt elke zinnode in samenwerking met een artistiek team een eigen dramaturgie. De ze dramaturgie is het resultaat van een unieke participatieve creatie die vorm krijgt in de vele gratis artistieke workshops. 24 Zinnodes vormen samen de Zinneke Parade.
Bron: Persbericht Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, 7 mei 2015