
(Persbericht) ‘Van leRensbelang’, onder dat motto trok Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits op 3 februari het brede maatschappelijke debat op gang over ons onderwijs van morgen. Wat moet een jongere kennen en kunnen als hij of zij de school verlaat? Zoveel mogelijk mensen en organisaties krijgen de kans om bij te dragen aan het debat over de herziening van de eindtermen. Dat kan via de gloednieuwe website onsonderwijs.be tijdens de 50 dagen van het onderwijs. De campagne past in het debat over de eindtermen waartoe de minister heeft opgeroepen en dat ook in het Vlaams Parlement wordt gevoerd.
Onderwijs van morgen
Wat moet je als jongere kennen en kunnen? Welke bagage moet je in je rugzak hebben? Kunst begrijpen, logisch denken of kunnen zwemmen? Moet je een getraind lichaam hebben of weten wat zwaartekracht is? Het zijn vragen die de volgende weken gesteld worden. Vragen die essentieel zijn met de blik op de toekomst van het onderwijs.
Onderwijs vult een belangrijk deel van de rugzak waarmee jongeren aan hun tocht door het leven beginnen. In een wereld die complexer wordt, kijken velen naar onderwijs om met antwoorden of oplossingen te komen. Het debat over de eindtermen gaat over de vraag wat ‘van leRensbelang’ is voor álle kinderen en jongeren, ongeacht hun achtergrond, studie- of schoolkeuze?
Eindtermen vormen de minimumdoelen m.b.t. kennis, inzicht en vaardigheden die de overheid noodzakelijk en bereikbaar acht voor de schoolgaande jeugd. De huidige eindtermen zijn meer dan 20 jaar oud. Ze waren een antwoord op de ontwikkelingen van de samenleving in de jaren ’90. Nu ligt de focus op 2030 omdat een kleuter die nu de schoolpoort binnenstapt dan zijn of haar secundair onderwijs zal afronden.
De Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement heeft met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits afgesproken om samen het debat over de eindtermen te voeren en de huidige eindtermen uitgebreid tegen het licht te houden, in dialoog met de hele samenleving. Er is een kamerbrede bereidheid om naar een akkoord te streven en om ervoor te ijveren dat zoveel mogelijk jongeren op basis van hun talenten een kwalificatie halen.
Er worden 4 centrale vragen naar voren geschoven:
- Wat moet elke jongere op school leren om deel te nemen aan de maatschappij vanmorgen?
- Wat moet elke jongere op school leren om zich persoonlijk te ontwikkelen?
- Wat moet elke jongere op school leren om later aan het werk te kunnen?
- Wat moet elke jongere op school meekrijgen om levenslang verder te kunnen leren?
Website ‘van leRensbelang’ en de 50 dagen van het onderwijs
De website onsonderwijs.be wordt hét forum om mee over de eindtermen te debatteren, ideeën te lanceren en je te verdiepen in het thema. Iedereen kan gedurende 50 dagen aan het online-debat deelnemen en opkomende ideeën, interviews en blogs volgen. Op de website worden de resultaten van alle gebeurtenissen samengebracht.
Tegelijk start de Vlaamse Scholierenkoepel met een groots scholierendebat: 10 jongeren worden het gezicht van de campagne en 50 leerlingenduo’s worden eind februari in de startblokken gezet om ook in zoveel mogelijk scholen het debat te voeren. Timpa, Zehra, Céline, Pieter, Aster, Seppe, Vicky, Luna, Mona en Ergys vinden allemaal dat de eindtermen een afstofbeurt nodig hebben. Het zijn 10 enthousiaste scholieren die mee de discussie bij leerlingen op school opstarten.
Iedereen – ook het verenigingsleven – wordt uitgenodigd zelf een debat te organiseren: aan de keukentafel met de buren, op school, in de bedrijfskantine, … Ook die uitkomsten kunnen dan mee ingebracht worden in het onlinedebat.
De nachten van het onderwijs en onderwijsfestival
Na de paasvakantie is er in elke Vlaamse provincie De Nacht van het Onderwijs en op 13 mei volgt als orgelpunt een Onderwijsfestival in het Vlaams Parlement. In juni volgt nog een reeks workshops in de schoot van het Vlaams Parlement: experten, stakeholders en leden van het Vlaams Parlement gaan in gesprek over een aantal cruciale resultaten van de brede gespreksronde. Die workshops vormen de aanloop voor het verdere parlementaire werk.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “De huidige eindtermen zijn meer dan 20 jaar oud. Hoog tijd om ze op te frissen en aan te passen aan de veranderende samenleving. Het is ‘van leRensbelang’ dat burgers en organisaties hun mening geven over wat ze verwachten van het onderwijs. Onderwijs dat jongeren kennis bijbrengt en hen vormt tot mondige en kritische, sociale burgers. We willen een juiste balans vinden tussen ruimte geven aan scholen en leraren voor hun eigen project en kwalitatief onderwijs voor elke jongere. Met de lancering van de website onsonderwijs.be nodigen we iedereen uit om het debat aan te gaan.”
Voorzitter van de commissie onderwijs Kathleen Helsen: “Waarvoor hebben wij de school nodig om goed te kunnen functioneren in onze samenleving en waarvoor hebben wij de school niet nodig? Op deze vragen zoeken wij een antwoord. Hoog of laag opgeleid, man of vrouw, jonge of oud, arm of rijk, allochtoon of autochtoon… Ieders mening telt voor het Vlaams Parlement.”
Bron: Persbericht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, 3 februari 2016