
Wanneer we lokale afdelingen van verenigingen bestuderen, zien we verschillende levensfasen opduiken: de startende, autonome, routineuze en verstillende groep. Als afdelingsbegeleider pas je jouw ondersteuning hier best op aan, want afhankelijk van de fase waarin ze zich bevindt heeft elke afdeling haar eigen begeleidingsbehoeften.
Om je hierbij te helpen ontwikkelde Socius in 2017 de Levensfasentest. Deze online tool geeft je snel een zicht op de levensfase waarin een afdeling zich bevindt. Het resultaat laat je toe om jouw afdelingen op maat te begeleiden én om jouw werk haalbaar en impactvol in te vullen. Steeds meer organisaties zetten de levensfasentest ook in om hun strategie rond afdelingsbegeleiding op te stellen en te monitoren.
Ondertussen brachten afdelingsbegeleiders zo’n 900 keer de levensfase van één of meer lokale afdelingen in hun vereniging in kaart. We kregen de voorbije jaren ook heel wat feedback op de Levensfasentest die we gebruikten om de tool te optimaliseren.
Wat verandert er?
Vroeger kreeg je een globaal resultaat: als een afdeling autonoom scoorde, kreeg je op alle 9 bevraagde kenmerken de uitleg over een autonome groep. Maar ook in een afdeling die bijvoorbeeld nog verfrissende activiteiten organiseert (een autonoom kenmerk) kan de doorstroming van vrijwilligers langzaam stokken (een routineus kenmerk). Je zet dan best in op het kenmerk waarop de afdeling het minst openheid naar de omgeving vertoont. Daarom krijg je nu zowel een globaal als een gedetailleerd resultaat van de levensfase per bevraagd kenmerk. Bovendien krijg je nu voor elk kenmerk ook concrete tips om de lokale groep op maat te ondersteunen.
Ben je benieuwd naar de vernieuwde levensfasentest? Ga dan zeker eens kijken op afdelingsbegeleiding.socius.be. Ben je al gebruiker van de levensfasentest? Dan kan je de aangepaste resultaten van jouw testen bekijken via jouw overzicht. `
Voor de ontwikkeling van afdelingsbegeleiding.socius.be en de levensfasentest baseerden we ons op het onderzoek van Joris Piot (UCLL) naar de ondersteuningsbehoeften van afdelingen in sociaal-culturele verenigingen.