
Duurzaamheidskwesties stellen hun eigen uitdagingen aan het hedendaagse samenleven. Denk hierbij aan hoe we tegemoet kunnen komen aan woningtekort zonder al te veel bijkomende open ruimte aan te snijden. Hoe we op meer lokale schaal voedsel kunnen produceren en verdelen. Of hoe we sterker kunnen inzetten op een circulaire economie die minder spilzuchtig is en meer aandacht heeft voor gedeeld gebruik en herstel. Zulke kwesties zijn vaak niet van zuiver ecologische aard, maar hebben ook sociale, economische en politieke oorzaken en gevolgen. Een eenvoudig antwoord ligt daarom slechts zelden voor de hand.
Joke Vandenabeele, Joris Vlieghe, Mathias Decuypere en Hans Schildermans van het Labo voor Educatie en Samenleving (KU Leuven) willen graag met jou een gesprek aangaan over de manieren waarop jouw praktijk met deze vraagstukken omgaat. Dit houdt in dat ze nieuwsgierig zijn naar hoe jij als praktijkwerker vanuit zulke kwesties vertrekt of hoe je ze een plaats geeft binnen bestaande activiteiten. Vanuit jouw praktijkervaring wil de KU Leuven onderzoeken hoe beleidsbenaderingen (in het bijzonder SDG’s) resoneren met jouw werk. Het is ook de bedoeling om met jou na te denken over de pedagogiek van deze praktijken en hoe deze met nieuwe concepten en theorieën op begrip te brengen zijn. Het Labo voor Educatie en Samenleving is vooral geïnteresseerd in praktijken die op heel lokale schaal werken en van daaruit bijdragen aan verandering in en rond specifieke stedelijke of landelijke zones.
In het kort:
- Houd je je nu en in de komende jaren binnen je praktijk bezig met duurzaamheidskwesties?
- Vraag je je af wat de concrete betekenis van het beleidskader van de SDG’s kan zijn voor jouw praktijk?
- Ben je bereid mee te denken in een onderzoek naar de leerprocessen die vorm krijgen in relatie tot deze kwesties?
Dan nodigt het Labo voor Educatie en Samenleving je uit om hierover in gesprek te gaan. Heb je interesse? Stuur dan voor 26 april een mail naar Hans Schildermans met de volgende informatie:
- Een korte beschrijving van de praktijken waarmee je bezig bent.
- Hoe speelt duurzaamheid een rol binnen jouw praktijk?
- Welke plekken zijn van belang voor jouw praktijk?
- Naam en contactgegevens (+ eventueel website)
Op basis van de inzendingen stuurt het Labo voor Educatie en Samenleving een uitnodiging voor een verkennend gesprek dat eind mei zal plaatsvinden.