
Elk jaar organiseert Epos vzw in Vlaanderen een wedstrijd voor de Europese Dag van de Talen. Door het toekennen van het Europees Talenlabel wil de organisatie innovatieve taalinitiatieven identificeren en extra onder de aandacht brengen. De basiscriteria werden vastgelegd door de Europese Commissie. Vlaanderen voegde er drie prioriteiten aan toe: aandacht voor talensensibilisering en intercultureel begrip, spontane communicatievaardigheid en emancipatorische aspecten.
Thema 2017: Taalvriendelijke samenleving
Elk jaar wordt een thema naar voor geschoven. In 2017 is dit de ‘taalvriendelijke samenleving’. Een taalvriendelijke samenleving moedigt het leren van talen en intercultureel begrip aan. Niet-formeel en informeel leren in een niet-schoolse context speelt hierin een belangrijke rol. Enkele voorbeelden:
- mensen met andere talen en culturen met elkaar in contact brengen,
- verschillende generaties samen (een taal) laten leren,
- een toerismeproject opzetten.
Deze wedstrijd stond open voor een breed scala aan organisaties: scholen, maatschappelijke organisaties, regionale en lokale overheden, gemeenschapscentra, gevangenissen, media, musea, enzovoort.
Uit de ontvangen kandidaturen werden er vijf initiatieven genomineerd:
- Taalcarroussel – Vormingplus Antwerpen
- Hallo Cultuur – Gemeenschapscentrum Essegem
- Salon Souvenir
- Digitale vertelkiosk – Foyer vzw
- Cursus Straatanimator – Tumult vzw
Elk initiatief loont de moeite om het eens te verkennen. Drie van bovenstaande initiatieven kregen een prijs, die werd uitgereikt op vrijdag 29 september 2017 in het VAC in Gent op de Europese Dag van de Talen.
Taalcarroussel en Vormingplus Antwerpen
Taalcarrousel, een initiatief van Vormingplus Antwerpen won de tweede prijs van het Europees Talenlabel. Vormingplus Antwerpen is nu officieel drager van het Talenlabel en kreeg € 600.
Taalcarrousel is een ‘taaloefenmoment’ in twee talen: deelnemers oefenen Nederlands en een andere taal. Het zijn informele, begeleide bijeenkomsten, die meestal tweewekelijks worden georganiseerd. De deelnemers spreken afwisselend de ene en de andere taal over een relevant thema. Ze leren elkaar beter kennen, ook mensen van de andere taalgemeenschap. Gelijkwaardigheid en wederkerigheid staan als vanzelf voorop. Nederlandstaligen helpen anderstaligen en omgekeerd. ‘Iedereen leraar, iedereen leerling’ is het motto.
Momenteel lopen er vijf Taalcarrousels in Antwerpen: Nederlands – Pools, Portugees, Roemeens, Russisch en Spaans. Vormingplus regio Gent organiseert een Taalcarrousel Nederlands – Arabisch en Russisch.
Waardering voor elkaars taal en cultuur
Taalcarrousel werkt impliciet ook emancipatorisch voor anderstaligen. Taal en cultuur maken deel uit van iemands identiteit. Appreciatie krijgen voor de eigen taal en cultuur door de ontvangende samenleving, door Vlamingen, kan bevrijdend en versterkend werken. Het geeft hen meer zin om deel te nemen aan de bredere samenleving.
Meer weten?
Vormingplus Antwerpen maakt een handleiding met de tools om zelf een Taalcarrousel op te zetten. Meer info kan je krijgen bij Florinela Petcu.
Wil je meer weten over het Europees Talenlabel? Kijk dan op de website van Epos Vlaanderen.