
Uit het onderzoek naar de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie (Demos, OASeS, 2016) blijkt dat de inbreng van mensen in armoede een knelpunt is, en dan vooral bij kleinere gemeenten. In kleinere gemeenten zijn er vaak geen gesubsidieerde verenigingen waar armen het woord nemen beschikbaar om als partner opgenomen te worden binnen het lokaal netwerk. De zoektocht naar een geschikte armoedepartner verloopt moeilijker, en de draagkracht van zulke partners ligt lager. Maar ook in de grote netwerken, waar meer coördinatoren de stem van mensen in armoede goed vertegenwoordigd vinden, betekent die grotere betrokkenheid niet altijd meer impact.
Hoe kunnen armoedeverenigingen meer invloed krijgen? Hoe kunnen ze hier best bij ondersteund worden? Hoe kan je duurzame participatie opbouwen? Hoe kan je komen tot meer informele ontmoeting tussen mensen en beleid? Hoe kan je daadwerkelijk samen vormgeven aan jeugdwerk-, cultuur- en sportinitiatieven, met mensen in armoede en andere welzijnspartners?
In de praktijktafels van Demos komen professionals hun ervaringen en tips toelichten. Demos presenteert in de inleiding kort de resultaten van het onderzoek lokale netwerken en meer bepaald het luik rond de inbreng van mensen in armoede. Ann Hendriks geeft een insteek op het thema vanuit haar ervaring bij Samenlevingsopbouw Gent en haar betrokkenheid bij het project Uitpunt op Wieltjes. Daarna volgen drie praktijkverhalen.
De praktijktafel over samenwerken met armoedepartners vindt plaats op vrijdag 16 december in de Bibliotheek Permeke in Antwerpen.
Meer info en het inschrijvingsformulier vind je op de website van Demos.