
De opleiding ‘Bachelor in sociaal werk’ van de Arteveldehogeschool organiseert op donderdag 1 juni een leerstoel ‘politisering in/van sociaal werk.
De leerstoel is gericht naar praktijkwerkers, bestuurders en medewerkers uit alle domeinen van het sociaal werk.
Politisering
De maatschappelijke positie van het sociaal werk is vandaag meer dan ooit een focus van debat. De langdurige crisis en herstructurering van de welvaartsstaat wordt nog verscherpt door bezuinigingen. Praktijken van sociaal werk staan onder druk van neoliberale individualiserende benaderingen of communitaristische pleidooien voor vermaatschappelijking. Beide pleidooien vervangen de garantie op sociale rechten door de verantwoordelijkheid van het individu of zijn/haar omgeving. Die ontwikkelingen zorgen voor een hernieuwde aandacht voor ‘structureel’ of ‘radicaal’ sociaal werk.
De leerstoel ‘politisering van/in het sociaal werk’ komt tussen in dit debat. Onze benadering van politisering gaat niet zozeer in op concrete methoden en technieken. Eerder staat de inhoudelijke vraag centraal: wat kan ‘aan politiek doen’ vandaag betekenen voor praktijken van sociaal werk? We begrijpen politisering als een praxis die ‘de gevestigde orde’ bevraagt en verstoort vanuit het besef dat elke maatschappelijke orde telkens opnieuw zorgt voor vormen van ongelijkheid en uitsluiting. Sociaalwerk-praktijken staan precies op die plaatsen waar dat tekort aan democratie aan het licht komt.
Programma
De leerstoel brengt een dynamisch programma met een wisselwerking tussen
- plenaire sessies: lezingen door prof. Margo Trappenburg, Raf Debaene, prof. Stijn Oosterlynck; commentaar bij de studiedag door prof. Rudi Roose; gastoptreden Mong Rosseel
- keuzesessies waarin politiserende praktijken worden voorgesteld en geanalyseerd: naast Vlaamse cases is er ook een historisch-pedagogische lezing en een internationale case
Praktisch
- wanneer: 1 juni 2017
- waar: campus Sint-Anna, Sint-Annaplein 31 – 9000 Gent
- kostprijs: 60 euro
Inschrijven doe je via de website van de Arteveldehogeschool.