
Op vraag van de Koning Boudewijnstichting maakten onderzoekers van de universiteiten van Luik en Gent een kwantitatieve analyse die een precies beeld geeft van het vrijwilligerswerk in ons land. Vrijwilligers presteren meer dan 220 miljoen werkuren per jaar en zijn zo de motor van het verenigingsleven.
- Naar schatting meer dan 1.800.000 personen doen vrijwilligerswerk in de brede zin van het woord, in organisaties en/of direct ten bate van derden (informele vrijwillige inzet).
- Ongeveer 1.166.000 personen, ofwel 12,5% van de bevolking van 15 jaar en ouder, levert gratis prestaties binnen organisaties: wettelijk gezien gaat het dus om vrijwilligers.
- Deze gratis prestaties vertegenwoordigen ongeveer 130.000 voltijdse equivalenten.
- Vier sectoren bundelen zo’n 7 vrijwillige activiteiten op 10: sport (24,5%), cultuur en sociaal-culturele activiteiten (19,9%), maatschappelijke dienstverlening (19,7%), onderwijs en vorming (16,8%).
- In het vrijwillig engagement is er geen verschil tussen vrouwen en mannen. Alle leeftijdscategorieën doen eraan mee, maar 40-49-jarigen zijn proportioneel in de meerderheid.
De studie ‘Vrijwilligerswerk in België – kerncijfers’ steunt op erg degelijk statistisch materiaal, terwijl we tot hiertoe enkel beschikten over onvolledige en verouderde gegevens. Onder impuls van de Koning Boudewijnstichting werd er in 2014 immers een gedeelte ‘vrijwillige inzet’ toegevoegd aan de Enquête Arbeidskrachten van de Federale Overheidsdienst Economie.
Een representatief staal van ongeveer 10.000 personen kon aldus worden bevraagd via een uiterst nauwkeurige vragenlijst, die steunt op een methodologie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Deze gegevens lenen zich tot betrouwbare extrapolaties voor de hele Belgische bevolking en ze onthullen ook enkele specifieke regionale kenmerken.
>> Surf voor meer informatie naar de website van de Koning Boudewijnstichting.