
Verenigingen besteden meer en meer aandacht aan impactgericht werken en impactevaluatie. Maar ook subsidiërende overheden worden nieuwsgieriger naar de impact die een vereniging met haar subsidie creëert. Vertalen ze die al in een vorm van rapportering of verantwoording? En hoe denken ze dit te doen?
In sommige sectoren worden impactgerichte indicatoren en criteria opgenomen in de bestaande verantwoordingsprocedures. Elders wordt geëxperimenteerd met het recente concept van de social impact bonds – een soort obligatie waarbij privéfondsen worden aangetrokken om sociaal innovatieve projecten op de rails te zetten… en waarbij de behaalde impact de voorwaarde voor uitbetaling vormt.
Ongeacht welke vorm deze verantwoording in de praktijk ook aanneemt, zijn er kritische vragen te stellen:
- Is het überhaupt mogelijk om de impact van elke vereniging – of sector – te evalueren? Is dit voor bepaalde sectoren makkelijker dan voor andere?
- Wie bepaalt wat de gewenste impact van een vereniging/sector is? Is dat de subsidiërende overheid, de sector zelf of deze twee samen?
- Welke voorwaarden moeten gesteld worden aan impactgericht verantwoorden? En welke obstakels moeten overkomen worden?
- Strookt een impactgerichte verantwoordingsprocedure met “vertrouwen boven verantwoording”?
Op deze en andere vragen tracht de Verenigde Verenigingen tijdens hun tweede netwerksessie rond impactgericht werken samen met jou een antwoord te geven. Vanuit twee actuele cases voeden zij een panelgesprek met vertegenwoordigers van verschillende Vlaamse departementen en verenigingssectoren over de lusten en lasten van het inzetten van impactevaluatie in verantwoordingsprocedures.
Praktisch
- Wanneer? Vrijdag 18 november, van 10u00 tot 12u00 (gevolgd door een broodjeslunch)
- Waar? De Royal Sky Room in de Koninklijke Bibliotheek van België (toegang via de ingang op de Kunstberg, 1000 Brussel)
- Voor wie? Verenigingsmedewerkers, ambtenaren en alle andere geïnteresseerden in het concept van impactevaluatie en hoe dit ingezet kan worden in verantwoordingsprocedures.
Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dit doe je via de website van de Verenigde Verenigingen.