
Wat hebben musea en emoties nu met elkaar te maken? Toegegeven, op het eerste gezicht weinig tot niets. Want musea golden (en gelden) als vanouds als ‘serieuze’ plekken, statige plaatsen waar ratio het hoogste goed was. Net als het vergroten van kennis over het verleden en de immer groter wordende natuurlijke en menselijke wereld. Met andere woorden: weinig ruimte voor dat ongrijpbare, enigszins twijfelachtige gegeven van het emotionele.
Maar vandaag is er stilaan verandering aan het komen in het klassieke, ijzeren museale vierspan. Zeer zeker, verzamelen, ontsluiten, bewaren en bestuderen blijven nog steeds de ruggengraat uitmaken van het museum. Maar toch. Musea werpen zich meer en meer op als spiegelplekken voor de mens. Plaatsen waar de maat van de maatschappij wordt genomen, en waarbij de mens in zijn geheel wordt aangesproken. En daarin spelen emoties – en het erkennen, ervaren en omgaan met en van die emoties – een hele belangrijke rol.
Naar aanleiding van de publicatie van ‘Museum van het Gevoel. Musea op de huid van de samenleving’ (Politeia) nodigt FARO je uit op de feestelijke boekpresentatie.
Met onder meer:
- Olga Van Oost (FARO) die u wegwijs maakt in de prikkelende inhoud van het boek, en hoe u dit straks kunt toepassen in eigen huis.
- Een keynotelezing van de Britse curator Clare Patey. Zij werkte voor het spraakmakende ‘The Empathy Museum’ samen met Roman Krznaric van de welbekende School of Life van Alain de Botton. Speciaal voor deze lancering brengt zij een interactieve, niet-te-missen versie van dit museum mee naar Brussel!
- In haar bijdrage gaat Ann Petermans (Universiteit Hasselt) dieper in op het begrip ‘ervaring’, en past dat toe op de museumpraktijk, met inzichten uit de creatieve industrie en de retail.
- Wat doen emoties? En waarom hebben we überhaupt emoties? En wat gebeurt er met die emoties wanneer we een museum binnenstappen? Hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets (Universiteit van Tilburg) houdt onze gevoelens en die van de museumbezoeker tegen het licht.
- Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, die als eerste het boek in ontvangst mag nemen, houdt vervolgens een korte tussenkomst.
- Afsluiten doen we zoals het hoort, met een feestelijke receptie!
Kortom, een boeklancering die je nog lang zal heugen! En wat helemaal mooi is: je krijgt een exemplaar van het boek mee, t.w.v. 39 euro. Schrijf snel in, het aantal plaatsen is beperkt.
Download hier de folder van het boek. Snel en eenvoudig bestellen? Dat doe je hier.
Praktisch
– De presentatie gaat door op vrijdag 2 december 2016 van 13.00 tot 16.30 uur in CINEMATEK ( Kunstberg, Baron Hortastraat 9 in Brussel).
– Organisatie: FARO, i.s.m. CINEMATEK en de provincie Limburg
– Prijs: 50 euro. Inschrijven kan online via de website van FARO.
– Meer informatie: bel of mail naar Roel Daenen (tel.: 02 213 10 73)