
Zijn officiële naam is Amara, maar iedereen noemt hem al heel zijn leven Paco. “Als je de naam ‘Amara’ hoort verwacht je waarschijnlijk een Latijns-Amerikaanse vrouw”, lacht hij. Vorige week startte Paco bij Socius als het nieuwe aanspreekpunt voor de Vormingplus-centra. Daarnaast volgt hij vanaf nu ook alle vragen rond het zakelijke deel van beleidsplanning en organisatieontwikkeling mee op. Wij zijn heel blij met de komst van onze goedlachse nieuwe collega. Hoog tijd dus om hem ook aan jullie voor te stellen.
Socius: Kan je ons wat meer vertellen over jouw loopbaan tot nu toe?
“Ik ben eerst gestart in de vluchtelingensector, bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Na drie jaar ging ik aan de slag in de ruimere integratiesector bij OdiCe in Oost-Vlaanderen. Daar werkte ik vooral rond migratie, interculturaliteit en diversiteit. Over die thema’s gaf ik ook trainingen. Daarnaast werkte ik rond kwaliteitszorg en kreeg ik de functie van kwaliteitscoördinator. Na acht jaar bij OdiCe te werken ben ik vijf jaar les gaan geven aan de Erasmushogeschool in Brussel, zowel over het vakgebied Sociaal-Cultureel Werk als over Maatschappelijk Werk. Dankzij de stages en eindwerken die ik begeleidde, begrijp ik de Brusselse context veel beter. Iets wat ook interessant is voor mijn job nu bij Socius. Na mijn job als docent ging ik bij Broederlijk Delen aan de slag als diensthoofd van ‘Noord’ (een fusie van twee verschillende diensten, nvdr). Mijn hoofdopdracht bestond uit het creëren van coherentie binnen de nieuwe dienst, steeds met het oog op resultaatgerichtheid. En dat heb ik zes en half jaar gedaan, tot nu. Dat is zo’n beetje mijn parcours.”
“Doorheen mijn carrière ben ik mezelf altijd blijven bijscholen. In mijn ‘studententijd’ studeerde ik Sociale Readaptatiewetenschappen. Daarna studeerde ik nog Sociaal-Cultureel Werk, volgde ik een management- en een lerarenopleiding, haalde ik een master in de Politieke Wetenschappen en volgde ik een opleiding rond Contextuele Counseling. Die opleidingen hebben er altijd voor gezorgd dat ik mijn werk beter kon doen.”
Wat mogen we het komende jaar van jou verwachten?
“Ik ga sowieso heel veel leren kennen. Want ik ben uiteindelijk al even weg uit het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk. Ik wil tijd nemen om me in te werken, om te horen wat er leeft. Maar ik ga natuurlijk ook al concreet aan de slag. Deze maand komt het coördinatorenoverleg van Vormingplus samen. Dat ga ik vanaf nu als nieuw aansprekingspunt voor Vormingplus opvolgen. Een andere belangrijke focus op dit moment: het zakelijk beleidsplan. Professionals uit de sector kunnen voor al hun vragen hierover bij mij terecht. Ik geef er dit jaar ook vormingen over. De eerste gaat door in mei en is al volzet. Maar op 24 juni herneem ik de vorming ‘Vormgeven van je zakelijk plan’ en daarvoor kan je je nog inschrijven. Daarnaast zal ik dit jaar ook het project ‘Meer kleur in jouw medewerkersbestand’ mee opvolgen.”
"Kennis delen is iets wat ik heel belangrijk vind. En ik zeg altijd kennis delen, want dat is iets wat we allemaal samen moeten doen."
“Ik ben heel blij dat ik terug voor groepen kan staan. Kennis delen is iets wat ik heel belangrijk vind. En ik zeg altijd kennis delen, want dat is iets wat we allemaal samen moeten doen. Ik kijk er ook enorm naar uit om rond organisatieontwikkeling te werken. Persoonlijk heb ik dat altijd fundamenteel gevonden. Ik vind het belangrijk dat er in de social profit voldoende aandacht voor is, want het draagt bij aan de professionalisering van onze sector. Organisatieontwikkeling mag niet iets zijn wat je erbij neemt als het nodig is. Je moet daar eigenlijk continu op inzetten. Ik hoop vanuit mijn functie hier bij Socius mijn bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan de ondersteuning van organisaties op dat vlak. Als ik dat van hieruit kan doen vind ik dat heel mooi.”
En Paco als persoon?
“Ik heb een dochter van bijna achttien jaar die mij uitdaagt om de jeugd van vandaag te volgen. Om mee te zijn met de hippe dingen (lacht). Ik woon heel graag in Gent omdat ik er een mooie combinatie vind van het stedelijke en mijn plattelandsachtergrond. In mijn vrije tijd lees ik veel over internationale politiek. Weten wat er gaande is in de wereld is echt mijn hobby. Daarnaast is landbouw een thema dat mij enorm boeit en waarover ik veel lees. Zelf ben ik niet actief omdat ik er de ruimte niet voor heb, maar in mijn thuisland Ivoorkust is dat echt iets wat in de familie zit. En ik kook ook heel graag. Vooral gerechten uit Ivoorkust.”
Heb je nu al prangende vragen voor Paco? Of wil je hem gewoon succes wensen? Mail dan naar paco.sanogo@socius.be.