
Er zijn deze week opnieuw twee nieuwe collega’s gestart bij Socius. De eerste die we graag aan jou willen voorstellen is diversiteitsexpert Silke Jaminé. Werk je in een sociaal-culturele beweging? Dan is Silke jouw nieuwe go-to-person.
Socius: Kan je ons iets meer vertellen over jouw loopbaan?
Silke: “Sinds deze maand ben ik een nieuw gezicht in het Socius-team. Maar ik hoop natuurlijk dat mijn gezicht snel vertrouwd zal worden (lacht). En wie weet kennen sommigen mij al, want van 2015 tot 2017 was ik projectmedewerker bij Vormingplus Antwerpen. Ik werkte in die periode zelfs al samen met collega Marc Jans aan een onderzoek naar de impact van het Spring mee!-project op het tegengaan van kinderarmoede via kleuterparticipatie.
“Werken bij Vormingplus Antwerpen was voor mij een terugkeer naar mijn roots – die toegegeven buiten ‘t stad in Kontich liggen – na zes jaar in Leuven te studeren. Daar volgde ik een bachelor Sociaal-Cultureel Werk en een master in Sociale en Culturele Antropologie. Ik wist al vrij vroeg dat ik antropologie wilde studeren om samenleven in diversiteit beter te begrijpen. Mijn vooropleiding als sociaal werker hielp om dit ook in de praktijk te kunnen plaatsen. In mijn niet-erg-studentikoze studentenleven ging ik op stage in Antwerpen en Bordeaux en was ik dus niet vaak op mijn kot. In mijn masterthesis onderzocht ik de samenwerking tussen de stad Antwerpen en een jeugdhulporganisatie binnen een deradicaliseringsproject.
"Ik wist al vrij vroeg dat ik antropologie wilde studeren om samenleven in diversiteit beter te begrijpen. Mijn vooropleiding als sociaal werker hielp om dit ook in de praktijk te kunnen plaatsen."
“Toen ik bij Vormingplus werkte bleef ik betrokken op het thema radicalisering. Vanaf 2017 legde ik me hier ook voltijds op toe en deed ik aan de KULeuven en ULB fulltime onderzoek naar het Belgische beleid in de aanpak van radicalisering. Twee jaar lang ontwarde ik de knoop van de Belgische staatsstructuur en de verschillende preventieve acties en veiligheidsmaatregelen die lokale en bovenlokale overheden nemen. Dit onderzoek resulteerde in de publicatie van een onderzoeksrapport samen met mijn promotor Nadia Fadil. Ons rapport Tussen veiligheid en preventie – De Belgische aanpak in de strijd tegen radicalisering doet beleidsaanbevelingen en besteedt daarbij veel aandacht aan de plaats van sociaal werkers. Wat ik hier persoonlijk uit leerde: mijn roots liggen dan wel in Antwerpen, maar mijn professionele wortels zijn in de sociaal-culturele praktijk verankerd. En zo ben ik bij Socius terechtgekomen.”
Wat mogen we het komende jaar van jou verwachten?
“Ik blijf nieuwsgierig naar die praktijken en wat het betekent om in de wereld van vandaag sociaal-cultureel werker te zijn. In mijn job bij Socius mag ik die nieuwsgierigheid botvieren én delen door een deel van het vormingsaanbod voor nieuwe professionals in de sociaal-culturele sector op mij te nemen. Ik kijk er enorm naar uit om terug met groepen aan de slag te gaan en werkvormen uit te diepen. Daarnaast zal ik samen met collega’s proberen in beeld te brengen wat het functioneren van de sociaal-cultureel werker in de toekomst zal bepalen. Dat is opnieuw een onderzoekende taak, maar wel een die ten volle verbonden is met de praktijk.”
"Vandaag liggen het thema diversiteit en de praktijken die er mee verbonden zijn erg gevoelig, maar voor mij is dat een extra reden om er als steunpunt intensief op in te zetten."
“Een thema dat daar nu al nauw mee verbonden is en dat nog lang zal blijven, is diversiteit. Naast de agogische vaardigheden van praktijkwerkers is dit het tweede thema waarop ik me bij Socius zal toeleggen. De visietekst die Bea Elskens hierover schreef bij haar pensioen is een enorme inspiratie, maar toont ook dat er veel uitdagingen zijn waarop we nog geen antwoord hebben. Vandaag liggen het thema diversiteit en de praktijken die er mee verbonden zijn erg gevoelig, maar voor mij is dat een extra reden om er als steunpunt intensief op in te zetten. Ik denk dat er in de sector al veel inspirerende voorbeelden en acties te vinden zijn en hoop die zelf ook beter te leren kennen. Sowieso zal die kennismaking met de sector in het komende jaar nog een belangrijke taak zijn. Dat geldt in het bijzonder voor het contact met de bewegingen waarvoor ik het nieuwe aanspreekpunt ben.”
En Silke als persoon?
“Het mag niet verbazen dat ik met veel liefde in de stad Antwerpen woon, maar ik pendel ook met plezier naar Brussel. Als de treindrukte het toelaat lees ik liefst op de trein of luister ik naar podcasts over literatuur, sterke verhalen of ouderschap. Sinds een jaar ben ik namelijk mama van een enthousiast meneertje. Tegenwoordig bevind ik me dus vaak aan de rand van een zandbak of met een draagzak in het park. Gelukkig telt Antwerpen genoeg speeltuinen die grenzen aan een terrasje (lacht). Net onder gaan eten met vrienden staat zwemmen op mijn zelfzorglijstje. Ik probeer wekelijks baantjes te trekken in het zwembad, maar zwem liefst in open water. En sinds kort hoop ik dat als lid van de ‘Deurnese ijsberen’ ook in de winter vol te houden. Het onthaal bij Socius was gelukkig wel heel warm en ik kijk al uit naar veel inspirerende ontmoetingen, projecten en vormingen.”
Werk je bij een beweging en wil je graag kennismaken met jouw nieuwe aanspreekpunt? Of heb je al een vraag voor Silke? Stuur haar dan zeker een mailtje.