
We leven in een snel veranderende maatschappij met steeds meer nieuwe, complexe uitdagingen. Hoe kan je daar lerend mee omgaan?
Doelgroep
Professionele educatoren, diensthoofden, vormingswerkers, coaches, onderwijsmensen… Kortom iedereen die leren centraal stelt.
Waarom?
Neem jij als educator wel de tijd om stil te staan bij het waarom van educatie? Bij de opstart van het nieuwe werkjaar maak je tijdens deze leerdag bewust tijd voor herbronning. Je deelt inzichten en inspireert elkaar om gefundeerder te werken.
Hoe?
Een leerdag met interactie en inhoudelijke diepgang. Met een beperkte groep van maximum 25 educatoren ontleed je de functies van educatie. Je vertrekt van een korte tekst van Gert Biesta die iedereen vooraf leest.
Verloop van de dag
Deel 1: Onderwerp verkennen en afbakenen
Na een korte inleiding en kennismaking discussieer je over één of meerdere van onderstaande vragen. Neem je eigen vragen, struikelblokken en uitdagingen ook mee.
Mogelijke topics:
- Biesta geeft aan dat ‘educatie altijd inwerkt op de persoon’… Leidt dit automatisch tot kritische ingesteldheid, zelfstandigheid… ?
- Wat zou de rol van educatie moeten/kunnen zijn bij het bevorderen van sociale verandering?
- Hoe kunnen/moeten we -in tijden van onzekerheid- de manier waarop we educatie aanbieden en invullen, herdenken en herorganiseren?
- “Een instrumentele educatie is een educatie waarbij men uit gaat van het idee dat er een direct, lineair verband is tussen ‘goede’ educatie en het realiseren van de gewenste maatschappelijke verandering. Educatie als een respons op duurzaamheidskwesties vertrekt niet van een dergelijke, lineaire benadering. Dat wil echter niet zeggen dat educatie niets met politiek of maatschappelijke transformatie te maken heeft. Integendeel. Het is allerminst een neutrale of vrijblijvende praktijk. Waar het echter om gaat bij educatie als respons op duurzaamheidskwesties, is not just changing the world but giving others the chance to do so” (Venturini 2010) in Peeters (red.) 2015, 176. Zijn we bij het ontwikkelen en begeleiden van educatieve momenten ons bewust van dat ‘niet neutrale, waardenvrije’? Zo ja, hoe uit zich dat? Zo neen, is dit dan niet nodig? Wat betekent dit voor educatie, voor de educator? ‘Anderen de kans geven om de wereld te veranderen zoals zij dit invullen’ Hoe doe je dat concreet? Welke inhoud geef je dan nog? Wat leg je op tafel? Wat je op tafel legt is toch al bepalend, of niet? Welke context kan dit soort educatie bevorderen?
Deel 2: Verdieping in een subthema naar keuze
Na één uur beluisteren we welke topics centraal staan in de verschillende groepjes. Daarna herverdelen we ons volgens eigen interesse… en discussieer je verder ten gronde.
Deel 3: Context van het leren: de organisatie/het bedrijf
Leren kan je niet los zien van de context en van de organisatiestructuur. Organisaties zijn levende systemen. Ze hebben een zichtbare buitenkant (gebouwen, structuren, organigrammen, …) en een onzichtbare onderstroom (cultuur, dynamieken). Heel wat vormingsinitiatieven en leertrajecten houden voornamelijk rekening met die zichtbare buitenkant. Organisatie-opstellingen helpen om ook naar de onderstroom te (leren) kijken. Een opstelling is een methode waarmee je kan kijken naar wat er speelt in de onderstroom in relatie tot een bepaald vraagstuk: Wat maakt dat de implementatie van ‘leren’ soms zo stroef verloopt? Waar gaat die weerstand eigenlijk echt over? Waar kan het team moeilijk afscheid van nemen (om verder te kunnen)? Je werkt een concrete case uit in een opstelling.
Praktisch
- Vrijdag 25 augustus 2017 van 9.45u tot 16.30u
- Locatie: De Vroente, Putse steenweg 129, 2920 Kalmthout
- De deelname is gratis maar je moet wel inschrijven: ten laatste woensdag 16 augustus 2017 door een mail te sturen naar patrick.vleeschouwer@vlaanderen.be. Vermeld kort jouw taakinhoud.