
Het proces van kennisinvestering kan je niet echt als een cyclus interpreteren. Kennisinvestering gaat in essentie over de vraag: hoe richten we onze organisatie en werking in opdat zij op het vlak van kennis- en informatiemanagement optimaal kan functioneren.
Onze missie en beleidsplan zijn het doel, de organisatie en haar ontwikkeling het middel.
De praktijk van de uitvoering van de beleidsplanning bekijken we hier dus vanuit het oogpunt van het beheer van, en de omgang met, kennis en informatie.
Door middel van allerlei indicatoren (formele, informele, kwantitatieve, kwalitatieve) volgen we de realisatie van onze doelen op in de praktijk van onze werking. Om onze voortgangsrapportage te kunnen maken is dus een belangrijke interne informatiestroom nodig.
Zonder twijfel krijgen we ook hier vaak met kennis-obstructies te maken:
- geen systematische gegevensregistratie aanwezig of onvoldoende uitgevoerd;
- personeelsverloop en ontbrekende kennisborging;
- mank beheer en ontsluiting van nochtans aanwezige informatie;
- IT ondersteuning faalt;
- enz.
Aan deze obstructies kan je iets doen in de voorwaardenscheppende sfeer waarbij de integrale kwaliteitszorg van jouw organisatie een belangrijke rol speelt.
De ervaringen en aanbevelingen uit de kenniscreatiecyclus zijn een belangrijke input en mee bepalend voor de juiste keuzes.
In de werking van onze organisatie zijn er versnellers en vertragers, structuren en praktijken die faciliteren of belemmeren. Op de meeste van deze elementen kunnen we vat krijgen als we er de nodige zorg en energie (proactief) voorzien. Dat heeft dan weer te maken met hoe we onze organisatieontwikkeling in handen nemen – een ruimer domein dan kennis- en informatiemanagement.
Willen we ons kennis- en informatiemanagement optimaal realiseren als belangrijk element van onze organisatieontwikkeling dan moeten we in elk geval flink investeren in de twee (vorige) kenniscycli!
Over dit artikel
Dit artikel kwam tot stand op basis van de keynote ‘KIM en de drie kennisprocessen in organisaties, een kader’ die Jon Goubin verzorgde tijdens de studiedag ‘Wat kan KIM voor je organisatie betekenen?’ (14 oktober 2014).
Dit artikel maakt deel uit van een drieluik. Lees ook de artikels ‘KIM: de zes fasen van kennissteun (1)’ en ‘KIM: de zes fasen van kenniscreatie (2)’.