
Repareren in plaats van weggooien, dat wordt volgens Netwerk Bewust Verbruiken het nieuwe normaal. Duizenden burgers maken deel uit van een wereldwijde repareer- en deelbeweging. De Internationale Repareerdag op 20 oktober wil repareren in de kijker zetten en aantonen hoe we de afvalberg kunnen verminderen én grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop kunnen houden.
“De burgerbeweging rond repareren haalt het herstellen van kapotte spullen uit de schaduw en helpt de wegwerpmentaliteit te keren. In de vele repaircafés, deelpunten en herstelplaatsen leren we opnieuw hoe we onze spullen langer kunnen doen meegaan”, vertelt Eva van Velzen van Netwerk Bewust Verbruiken.
Volgens de Franstalige Belgische organisatie Repair Together redden de repaircafés in België sinds hun ontstaan in 2012 al meer dan 500 ton kapotte spullen van de afvalberg. Toch ondervinden gebruikers nog te vaak obstakels: onbeschikbare wisselstukken, een dalende repareerbaarheid, geringe prijsverschillen tussen reparaties en nieuwe producten, … De mening van de gebruiker is in dit verhaal ook vaak onderbelicht. Daarom lanceert Netwerk Bewust Verbruiken met de steun van Vlaanderen Circulair een grootschalig actieonderzoek over repareerbaarheid. De organisatie gaat twee jaar lang samen met reparateurs, gebruikers, producenten en beleidsmakers op zoek naar de drempels en hefbomen op vlak van repareerbaarheid. Het doel? Aanbevelingen formuleren over hoe we tot duurzame producten kunnen komen die een lagere impact op het milieu hebben.
Wil je graag deelnemen aan dit onderzoek? Ga dan naar bewustverbruiken.be.