
Talrijk zijn ze, de initiatieven en projecten waar sociaal-culturele organisaties dag na dag het verschil mee maken. Maar als je op de website op zoek gaat naar meer informatie, moet je het vaak doen met een droge technische beschrijving van het project of een aankondiging van de activiteit: wat is de bedoeling, wie zijn de partners, voor wie is het bedoeld, over welke periode loopt het… Het verhaal erachter ontbreekt vaak. En dat is jammer, want het verhaal van je organisatie is net je belangrijkste communicatietroef.
Inbound en outbound marketing
Mensen kunnen geen deelnemer, lid of supporter worden als ze niet weten dat je organisatie bestaat. Je kan daar op twee manieren aan werken. Ofwel probeer je via klassieke bewustwordingscampagnes zoals advertenties, affiches, activiteitenagenda’s en nieuwsbrieven je zaak onder de aandacht te brengen: outbound marketing wordt dit vaak genoemd. Voor veel non-profitorganisaties is dit echter niet echt een optie, wegens te duur.
Een meer aangewezen weg is wat tegenwoordig in marketingtermen nogal eens omschreven wordt als inbound marketing. Deze aanpak is gebaseerd op het principe: word gevonden door potentiële klanten vanuit de doelgroep, zonder deze te storen met traditionele marketing-instrumenten, als advertenties, direct mailing en andere “push” kanalen. Het vertrekpunt is hier het aanbieden van relevante inhoud waardoor mensen zich aangesproken voelen en waarmee ze in interactie kunnen treden. Een aanpak waarbij internet en sociale media een bepalende rol hebben.
Je verhaal vertellen
Heel wat organisatiewebsites zijn ontworpen vanuit een impliciete of expliciete outbound gedachte: er wordt veel aandacht besteed aan het voorstellen van de organisatie en aan promotie van het eigen aanbod. Je komt wel te weten dat er cursussen of ledenwervingsacties georganiseerd worden en projecten opgezet, maar niet, of veel minder, welke inzichten en ervaringen deelnemers daarbij hebben opgedaan, en waarom dit dus misschien ook iets voor jou zou zijn. Het blijft vaak bij een eenrichtingscommunicatie die vertrekt vanuit de organisatie, en minder vanuit de (potentiële) gebruiker.
Een belangrijke doelstelling van elke non-profitorganisatie is het op een gevarieerde manier vertellen van zijn eigen verhaal, zodat niet enkel de ingewijde zich erbij betrokken voelt, maar dat ook wie de organisatie niet kent er een boodschap aan heeft. Het onderhouden van een blog, als onderdeel van je website of als afzonderlijk platform, is hiervoor een belangrijke tactiek. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig bloggen tot meer bezoekers van je website leidt, dat je inhoud meer gedeeld wordt op sociale netwerken en dat je plaats in de resultaten van zoekmachines verbetert.
Je kan over van alles bloggen:
- Updates en tussentijdse verslagen over je projecten en activiteiten
- Tips en weetjes over onderwerpen waar je ls organisatie mee bezig bent
- Een blik achter de schermen, een reportage uit een lokale afdeling of groep
- Voor- en nabeschouwingen bij een (grote) activiteit
- Een portret van een vrijwilliger of medewerker
- …
Kortom, alles wat je organisatie en je thema op een menselijke, persoonlijke manier onder de aandacht brengt is geschikt. Dit soort inhoud zal ook makkelijker op sociale netwerken gedeeld worden en zo je boodschap nog versterken.
Content curatie
Het regelmatig produceren van aansprekende content vraagt natuurlijk tijd en inspanning. Dat kan je voor een stuk opvangen door, naast het creëren van nieuwe inhoud, ook aandacht te besteden aan curatie.
Content curatie is een activiteit waarbij je
- Pertinente (externe) bronnen rond jouw thema identificeert
- Permanent deze informatiestroom monitort
- Permanent nieuwe bronnen opspoort
- De meest relevante bronnen selectief deelt met je publiek.
- Er een eigen contekst of commentaar bij geeft, vanuit de filosofie en missie van je organisatie.
Aan content curatie doen betekent dat je meerdere vliegen in één klap slaat:
- Als sociaal-cultureel werker is het sowieso nodig op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de samenleving en in je vakgebied. Het opvolgen, filteren en beoordelen van de nieuwe informatie die constant op je afkomt is een kerntaak van de 21ste-eeuwse kenniswerker. Als je dan het resultaat van die arbeid ineens kunt delen met je publiek, dan is dat een toegevoegde waarde.
- Door aan content curatie te doen omtrent een specifieke topic, versterk je bovendien de positie van je organisatie als “thought leader” op jouw domein.
- Curatie heeft ook een praktisch voordeel: mits goed georganiseerd, vraagt het minder tijd dat het schrijven van originele content.
Lees hier meer over content curatie.
Verbind je bezoekers
Je motiveert mensen om een relatie met jouw organisatie aan te gaan door het vertellen van een aansprekend, menselijk verhaal waarin ze zich kunnen herkennen.
Facebook, Pinterest, Twitter, Instagram, Google+ en LinkedIn zijn uitstekende manieren om je inhoud te delen en mensen attent te maken op jouw boodschap. Je website of blog is het moederschip waar je bezoekers uiteindelijk landen.
Meer lezen
http://www.scoop.it/t/social-media-sociaal-cultureel-werk/p/4070309362/2016/10/11/nonprofit-inbound-marketing-explained
http://socialmediatoday.com/jacey-gulden/1556131/why-non-profits-need-inbound-marketing
http://blog.abstractedge.com/3-reasons-inbound-marketing-is-critical-for-nonprofits/
http://savvypanda.com/nonprofit-inspiration-with-inbound-marketing
http://www.ssireview.org/blog/entry/building_a_strong_value_narrative