
(Persbericht) Op 17 november reikte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Sociaal-Cultureel volwassenenwerk 2015 uit aan Cinemaximiliaan. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse Trefdag van Socius.
Cinemaximiliaan is een pop-upcinema voor en door mensen op de vlucht. Het project werd op initiatief van Gwendolyn Lootens en Gawan Fagard opgericht naar aanleiding van de vluchtelingencrisis in 2015. De naam verwijst naar het Maximiliaanpark in de Brusselse Noordwijk waar op dat moment meer dan duizend mensen verbleven in afwachting van registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil.
Inmiddels is Cinemaximiliaan doorgegroeid tot een vrijwilligersorganisatie die filmvertoningen, debatten, optredens en uitstappen organiseert in opvangcentra voor vluchtelingen, culturele instellingen en bij mensen thuis. Kortom, Cinemaximiliaan creëert ontmoetingsplaatsen, of zoals de oprichters het verwoorden: “een ‘woonkamer’ die nooit te klein is, waar altijd tijd is voor nieuwe mensen, ideeën en initiatieven.”
“Van een antwoord op een acuut maatschappelijk probleem, oversteeg Cinemaximiliaan die lokale stedelijke context en stapte de organisatie in een groter verhaal van gangmakers en voortrekkers, cultuur, diversiteit en gemeenschapsvorming. Dankzij de inzet van geëngageerde trekkers en vrijwilligers, groeide Cinemaximiliaan tot een wijd vertakte, duurzame en kwalitatieve organisatie. Cinemaximiliaan staat symbool voor vele honderden, zeer verscheiden initiatieven die autonoom, van onderuit, wars van gevestigde, gesubsidieerde structuren de samenleving mee maken”, zo stelt het juryrapport.
“De gedrevenheid en inzet van Cinemaximiliaan is lovenswaardig. Geboren als een hartverwarmend idee, versterkt en inspireert de organisatie dankzij haar enthousiasme heel de samenleving.” aldus Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel.
De jury wil graag oproepen tot verbindende samenwerkingen tussen alle actoren in het sociaal-culturele veld: organisaties, sociaal-cultureel werkers, vrijwilligers, professionals, beleidsmakers en overheden…
De initiatiefnemers ontvangen deze prijs met warme dank en delen die met alle nieuwkomers. De Vlaamse Cultuurprijs is een symbolische boodschap die aangeeft dat er ook een cultureel luik nodig is om nieuwkomers een plaats te geven in de maatschappij. “De prijs betekent voor ons een erkenning van het feit dat integratie niet enkel verloopt via het vervullen van basisbehoeften. Door Cinemaximiliaan hebben we in de praktijk ondervonden hoe primair de nood is aan bewogen zijn en bewogen worden, aan warme uitwisselingen, diepgaande inhoud, en dit zeker voor mensen die zich in een precaire situatie bevinden. Films en kunst zijn in die zin een katalysator om met elkaar in contact te komen, cultuur uit te wisselen en een debat op gang te brengen, een open netwerk te vormen zonder grenzen of afbakeningen. Het begint met het creëren van een sfeer van vertrouwen die op een duurzame en individuele manier wordt opgebouwd en onderhouden. In deze sfeer kan positieve motivatie omgezet worden in concrete actie, waarbij de persoonlijkheid van éénieder centraal staat. Zo krijgen vele nieuwkomers verrassende invalshoeken op het verderzetten van hun studie- of beroepsaspiraties, het heropbouwen van hun waardigheid en sociale interactie en het openen van levensperspectieven in een nieuw thuisland.”
De uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs Sociaal-Cultureel volwassenenwerk 2015 vond plaats tijdens de jaarlijkse Trefdag die Socius, het steunpunt sociaal-cultureel volwassenenwerk, organiseert als inspiratie- en ontmoetingsevenement. Acteur en schrijver Dimitri Leue was die dag gastheer.
Bron: Persbericht Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz, 17 november 2017