
“Onze democratie is in crisis.” Klinkt bekend? Het is bijna een mantra. In het nieuwe boek ‘De participatieve omslag. Over een democratie in transitie’ van Filip De Rynck en Stef Steyaert hoor je een ander geluid. Steeds meer actieve burgers en organisaties dwingen andere praktijken van besluitvorming af. Er ontstaat een evolutie van een representatieve naar een participatieve democratie.
De participatieve omslag geeft je duiding bij die evolutie. In cases zoals die van Ecopower, Park Spoor Noord en Straten vol Leuven zie je hoe participatie werkt. En leer je hoe je dat mee mogelijk maakt.
De klassieke democratie, het traditionele model in politiek, instellingen en diensten, biedt weerstand tegen participatieve initiatieven. Toch is er een sterke beweging van bestuursmodellen op alle niveaus richting participatie.
De democratie is dus niet in crisis. Ze is in transitie. Bestuurders op alle niveaus voelen aan dat ze beslissingen participatief moeten nemen. En dat doet vragen en boeiende twijfels rijzen, zoals het hoort bij een democratie in verandering.
Op donderdag 24 oktober stellen Filip De Rynck en Stef Steyaert hun boek aan je voor. In samenwerking tussen Socius, Kortom, de Koning Boudewijnstichting, Levuur, Indiville en Tree company is er na de boekpresentatie een boeiende namiddag waarin we samen 3 casestudies in vijf ateliers onderzoeken. Op basis van dit onderzoek discussiëren we over hoe we zelf, elk vanuit zijn eigen rol, kunnen bijdragen aan de participatieve omslag.
Programma
12.30 u: Ontvangst met koffie
13.00 u: Verwelkoming en inleiding door Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven
13.15 u: Boekvoorstelling ‘De participatieve omslag. Over een democratie in transitie’ door prof. dr. Filip De Rynck, Vakgroep Bestuurskunde en Publiek Management, Universiteit Gent
14.00 u: Vijf ateliers – vijftien casestudies
- De rol van het middenveld: Rikolto – Vormingplus Oost-Brabant – Fairfin
- De doe het zelf democratie: GIPSo– Doucheflux – Maakbaar Leuven
- Representatie en deliberatie: Terugbetaling Gezondheidszorgen – SOM (Samen Onderwijs Maken) Leuven – Burgerbegroting District Antwerpen
- Op de brug tussen representatie en participatie: Voedsel verbindt – Ringland – derde case nog te bevestigen
- Coproductie: Zelfhulpvriendelijk ziekenhuis (ZOPP Limburg) – WZC Sint Jozef in Neerpelt – ‘Jeugdcentrum Vizit’
15.45 u: Inzichten uit de ateliers en slotbeschouwing door prof. dr. Sofie Marien (Centrum voor Politicologie, KULeuven)
16.25 u: Receptie
Praktisch
Je bent op donderdag 24 oktober vanaf 12u30 van harte welkom in het Kaaitheater, Sainctelettesquare 19 in Brussel).
Deelnameprijs is 50 euro, inclusief het boek. Inschrijven kan via de website van Kortom vzw.