
Het delen van waardevolle verhalen is een must, wil je in het oog springen in de gigantische wirwar van Facebookberichtjes, tweets en newsflashes. Inhoud is wat de lezer aantrekt. Begin dit jaar sloegen de Socius-medewerkers de handen in elkaar voor een gezamenlijke blog. Via negen eenvoudige tips delen we onze ervaring.
1. Bepaal de meerwaarde voor je doelpubliek
Socius maakte de keuze voor een blog omwille van de lezersvriendelijke stijl van blogteksten. Blogteksten zijn relatief kort, de schrijfstijl is eenvoudig en je kan gebruikmaken van links om door te verwijzen naar andere relevante artikels. Gedaan met urenlang ploeteren door teksten van tien pagina’s of je hoofd breken over vakjargon. Blogteksten horen een streling voor het virtuele oog te zijn, beginnen altijd vanuit je kernboodschap en zetten je lezer aan tot actie. Ideaal voor een organisatie zoals Socius, die op een continue en doelgerichte manier haar doelpubliek wil ondersteunen en inspireren met bruikbare en relevante informatie over de sector, de sociaal-culturele professional, actuele trends en innovatieve praktijken.
2. Creëer een draagvlak binnen je organisatie
De stafmedewerkers bij Socius hebben ieder hun expertise (bv. diversiteit, beleidsplanning, vrijwilligers, enz.). Kennis en ervaring zit dus verspreid binnen de organisatie. We willen de lezer een gevarieerd palet aan waardevolle verhalen aanbieden over verschillende inhouden die met hun eigen handelen te maken hebben. We maakten de afspraak dat iedereen zou bloggen over zijn eigen interessegebied. In dat geval ligt de inhoud van de tekst dicht bij de kennis van de auteur, wat het schrijven makkelijker maakt. Daarnaast verminder je ook de werklast doordat meerdere mensen ‘content’ aanleveren en niet enkel het communicatieteam hiervoor verantwoordelijk is.
3. Win expertise in
Een blog heeft specifieke stijlkenmerken en vraagt ook een andere manier van schrijven en taalgebruik. Op de Scoop.It!-pagina van Socius vind je heel wat infographics en links naar interessante bronnen over hoe je een blog onderhoudt. Heb je het gevoel dat je hierover eerst nog meer expertise moet inwinnen? Dan zijn er ook externe organisaties die zich specifiek toespitsen op schrijven voor het web en hiervoor kwalitatieve cursussen op maat van je organisatie aanbieden. Enkele voorbeelden zijn Creatief Schrijven, Wablieft, Mediaraven of Schrijf.be.
4. Ga samen op zoek naar individuele verbeterpunten
Iedereen heeft een specifieke schrijfstijl met kwaliteiten en verbeterpunten. Door teksten te analyseren die zij de voorbije jaren hadden geschreven en deze te toetsen aan de kennis die zij opdeden in vorming en uit gesprekken, konden de stafmedewerkers persoonlijke werkpunten voor zichzelf formuleren. Op deze manier doorloopt iedereen een eigen traject.
5. Oefening baart kunst
We kunnen het niet genoeg benadrukken: een blog onderhouden met je team is een leerproces met vallen en opstaan. Hoe meer je schrijft, samen bespreekt en herwerkt, hoe dichter je komt tot de blog die je voor ogen had bij de start van je proces.
6. Hanteer een redactieplanning
Tijdens een redactievergadering plan je in welke teksten op welk moment op jouw blog zullen verschijnen gedurende een bepaalde termijn (bv. 6 maanden). Door een minimum aan deadlines vast te pinnen met je team, kan je een regelmaat in je blog bewaken (bv. een nieuwe blogtekst elke twee weken). Over nieuws of belangrijke gebeurtenissen post je blogberichten op het moment dat de feiten actueel zijn. Met een redactieplanning is het duidelijk wat je van wie en op welk moment verwacht.
7. Haal verhalen en expertise uit jouw organisatie
Waarover moet ik als professional schrijven om me te kunnen onderscheiden van ‘de rest’? Een terechte vraag. In de blogtekst ‘De kracht van een goed verhaal’ kom je te weten waarom sociaal-culturele organisaties net een groot voordeel hebben als het aankomt op waardevolle content delen. Je krijgt daarnaast ook inzicht in hoe je sterke verhalen kan detecteren binnen je organisatie.
8. Evalueer
Bekijk samen met je team hoe zij het bloggen ervaren, wat er goed loopt en waar er knelpunten liggen. Ook betrokkenen uit je omgeving, zoals je vrijwilligers of raad van bestuur, kan je bevragen over hoe zij jullie nieuwe initiatief beleven. Op deze manier kom je te weten of jouw inspanningen vruchten afwerpen en goed onthaald worden bij je doelpubliek.
9. Heb aandacht voor feedback
Om tot goede teksten te komen is het belangrijk dat je feedback geeft op de blogteksten die je collega’s schrijven. Hiervoor heb je een gunstig klimaat nodig waar feedback geven geapprecieerd wordt en op een waarderende manier gebeurt. Probeer steeds zowel positieve als negatieve aspecten van een tekst te belichten en formuleer nieuwe suggesties voor de delen die jij zou aanpassen. Vertrek bij het geven van feedback ook altijd vanuit je eigen beleving. Indien elkaar feedback geven moeizaam verloopt binnen je team, overweeg dan om supervisie te organiseren rond dit thema, al dan niet begeleid door een externe deskundige.