
In zijn beleidsverklaring van 2015 kondigde Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, aan dat hij werk wilde maken van een gemeenschappelijke pijler of sokkel van de sociale rechten in Europa. Deze sociale pijler introduceert een aantal ‘essentiële beginselen’ op het vlak van de toegang tot de arbeidsmarkt, billijke arbeidsomstandigheden en afdoende en duurzame sociale bescherming.
De ontwerptekst spreekt o.a. over toegang tot onderwijs, vorming en training om de vaardigheden van werknemers en werkzoekenden te versterken, gendergelijkheid op de arbeidsmarkt en een versterking van de arbeidsdeelname van ondervertegenwoordigde groepen, toegang tot curatieve en preventieve gezondheidszorg, toegang tot diensten voor personen met een handicap, toegang tot langdurige zorg en toegang tot kinderopvang.
Consultaties van de Europese Commissie
Gedurende 2016 lopen verschillende consultatierondes met betrekking tot dit voorontwerp die zullen resulteren in een finale tekst van de Europese Pijler van de Sociale Rechten in 2017.
Op 13 juli 2016 werden de Belgische sociale partners, het middenveld en een groep academici door de Europese Commissie uitgenodigd voor een gesprek over dit voorontwerp. Via zijn Europese koepelorganisatie EAEA (European Association for the Education of Adults) was ook Socius op deze consultatie uitgenodigd samen met andere middenveldorganisaties. De focus van onze interventie was gericht op het levenslang leren en een ruimere interpretatie van het leren. Dit standpunt werd ondersteund door de andere deelnemers uit het middenveld:
“Socius, the Flemish elderly council, the youth councils and CEMEA also emphasised that education and life-long-learning should not just serve to improve people’s access to the labour market, but that the pillar should also recognise that education is important to make people better citizens and play an active role in society. This also implied that informal work and care should also get recognition in the pillar.”
(citaat uit het verslag van de Europese Commissie).
Online bevraging
Levenslang leren is slechts één van de twintig aandachtspunten in deze bevraging. Ongetwijfeld kunnen organisaties uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk een zinvolle en onderbouwde bijdrage leveren over gendergelijkheid en de organisatie van de arbeidsmarkt, gelijke rechten, gezondheidszorg, kinderopvang, huisvesting, …. Daarom verspreidde Socius in november via mail een uitnodiging naar alle erkende organisaties uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk om deel te nemen aan de online enquête. Deadline om deze bevraging te beantwoorden is vrijdag 23 december 2016.
Wie meer informatie wil, kan steeds contact opnemen met Ronny Leenknegt.