
Deze zomer liep voor de tweede keer de jaarlijkse projectsubsidieronde in het kader van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk. Zowel erkende als niet-erkende sociaal-culturele volwassenenorganisaties en -initiatieven konden uiterlijk op 15 juli van dit jaar een aanvraagdossier indienen. De maximale looptijd van een project bedraagt drie jaar. Het totale beschikbare budget bedroeg dit jaar € 376.000. Net zoals vorig jaar formuleerde de Vlaamse regering geen bijkomende of prioritaire maatschappelijke uitdagingen en moesten de projectenvoorstellen invulling geven aan de sociaal-culturele laboratoriumrol. De laboratoriumrol verwijst naar processen van maatschappelijke verandering als antwoord op samenlevingskwesties. Organisaties, groepen, en initiatieven gaan al lerend op zoek naar nieuwe maatschappelijke spelregels als antwoord op complexe samenlevingsvraagstukken. Ze kunnen daartoe exploreren met nieuwe strategieën, methodes, thema’s functiemixen, … en mogen daar ook in mislukken. Daarin ligt de maatschappelijke betekenis van de laboratoriumrol.
Een beoordelingscommissie, bestaande uit deskundigen van de administratie en externen, formuleerde een advies aan de minister van Cultuur Jan Jambon. Daarbij werd rekening gehouden met alle decretale beoordelingscriteria. Naast de bijdrage van het project aan de realisatie van de laboratoriumrol, werden ook de bijdrage aan het doel van het decreet, de relatie van het project tot de door de organisatie omschreven maatschappelijke context, de verduidelijking van de keuze voor minstens twee sociaal-culturele functies, het bovenlokale karakter, het grotendeels afspelen in de vrije tijd en de inhoudelijke en zakelijke kwaliteit van het dossier beoordeeld. Op basis van deze totaalbeoordeling droeg de administratie een subsidieadvies voor aan de minister.
De administratie ontving 36 subsidieaanvragen, waarvan 8 dossiers werden ingediend door organisaties die werkingssubsidies ontvangen onder het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk. Eén dossier werd onontvankelijk verklaard. In totaal vroegen alle aanvragers samen een subsidiebedrag van € 4.532.007,39 aan. Gezien het beschikbare budget, kon de minister slechts een beperkt aantal projectvoorstellen honoreren. Op voorstel van de beoordelingscommissie besliste de minister van Cultuur volgende projectvoorstellen een subsidie toe te kennen vanaf 2020:
- Mobiel 21 met ‘Straat op mensenmaat’
- Muntuit met ‘Verspulling – van deelplatform naar community van materiaalverzorgers en delers’
- Commons Lab Antwerpen met ‘Commons Lab Antwerpen (CLA), het allereerste Commons Laboratorium in Vlaanderen’
- De Landgenoten met ‘Van passieve consument naar actieve burger: Hoe breng jij grond tot leven?’
- Growfunding met ‘Growfunding / Vlaanderen’
Meer info over de projecten en de toegekende subsidies vind je op sociaalcultureel.be.