
Welke impact heeft de superdiverse samenleving op mijn organisatie? Hoe ver kan een organisatie(leiding) gaan om met diversiteit rekening te houden? Hoe kan je medewerkers versterken om hulpverlening te bieden aan cliënten met een migratieachtergrond? Een visie op cultuursensitieve zorg, waarom is dat nodig? Kan ik de meertaligheid van mijn personeel inzetten als cliënten geen Nederlands spreken? Mijn organisatie staat open voor mensen met een migratieachtergrond. Waarom zien we ze dan niet?
Zijn deze vragen herkenbaar voor jou? Heb je een leidinggevende of beleidsfunctie in een zorg- en welzijnsorganisatie? Dan nodigen VIVO en het Agentschap Integratie en Inburgering je uit voor twee leer- en coachingstrajecten over het opstarten van een organisatiebeleid rond cultuursensitieve zorg. In deze trajecten gaan we in op deze en andere vragen.
Wat staat er op het programma?
In 5 werksessies van telkens een dagdeel van oktober 2016 t.e.m. juni 2017 ga je aan de slag. De sessies worden ondersteund door procesbegeleiders van het Agentschap Integratie en Inburgering. Waar nodig worden andere gespecialiseerde partners betrokken. Samen start je met het uittekenen van een organisatiebeleid rond cultuursensitieve zorg. Nadat we jouw leervragen en noden verkennen, ga je als deelnemer binnen je organisatie actief aan de slag met de kaders en modellen die we aanreiken tijdens de werksessies. Het handboek ‘Bouwstenen voor een cultuursensitieve zorg- en welzijnsorganisatie’ vormt hierbij een actieve leidraad. Als deelnemer deel je jouw ervaringen met de implementatie van deze algemene kaders en modellen. Samen experimenteer je en leer je van andere deelnemende organisaties waar knelpunten en opportuniteiten zitten. Concrete ondersteuningsvragen die uit het traject voortkomen worden verder verkend door het Agentschap Integratie en Inburgering. Om leidinggevenden te ondersteunen bieden we deze trajecten kosteloos aan. De investering zit in het engagement van de organisaties en de tijd die leidinggevenden vrijmaken voor dit traject.
Wie kan deelnemen?
- Je hebt een kaderfunctie binnen een zorg- en welzijnsorganisatie óf je bent leidinggevende in het thema diversiteit binnen je organisatie.
- Je kan je in de periode oktober 2016 t.e.m. juni 2017 vrijmaken om:
- Enerzijds deel te nemen aan 5 werksessies van een dagdeel.
- Anderzijds een engagement aan te gaan dat je actief aan de slag zal gaan binnen je organisatie met de aangeleverde kaders en modellen en dit mee terug brengt naar de werksessies.
- Je organisatie heeft minimum 10 medewerkers.
Hoe gebeurt de selectie?
- De selectie van de organisaties gebeurt o.b.v. motivatie en aangegeven engagement.
- We organiseren één traject met kleinere organisaties én één traject met grote organisaties. Op deze manier willen we zorgen voor gelijkenis tussen organisaties. In het traject met kleine organisaties beogen we één leidinggevende per organisatie. In het traject met grote organisaties willen we werken met een leidinggevende en/of een diversiteitsmedewerker per organisatie.
- We hebben per traject aandacht voor spreiding over deelsectoren van de social profit en regio’s heen. Dit heeft als belangrijke meerwaarde dat uitwisseling mogelijk wordt over provinciegrenzen en deelsectoren heen. Je kan immers heel wat leren van elkaar.
Meer weten of wil je je kandidaat stellen? Surf dan naar de website van VIVO.